Laatste Ronde
Memory

Nieuws

zondag 29 mei 2022

TRIANGLE OF SADNESS wint Gouden Palm. Ook prijzen voor STARS AT NOON, BROKER en PLAN 75

Tijdens de slotceremonie van de 75e editie van het Cannes Film Festival zijn vier films van September Film in de prijzen gevallen. TRIANGLE OF SADNESS van Ruben Östlund won de hoofdprijs: de Gouden Palm voor Beste Film. STARS AT NOON van Claire Denis werd bekroond met de Juryprijs. De prijs voor Beste Acteur ging naar SONG Kang-Ho voor zijn rol in BROKER van Hirokazu Kore-Eda. De Special Mention voor een 'first film winner' is toegekend aan PLAN 75van Hayakawa Chie. Alle vier de films verschijnen later dit jaar in België op het witte doek.

TRIANGLE OF SADNESS - Ruben Östlund

Deze satire draait om een bekend modellenechtpaar (gespeeld door Harris Dickinson en Charlbi Dean) die worden uitgenodigd voor een luxe cruise voor de superrijken. Het jacht – waarvan de kapitein een hondsdolle Marxist is (Woody Harrelson) – zinkt en het duo strandt op een onbewoond eiland met een groep miljardair en een schoonmaakster. In de strijd om te overleven verandert de dynamiek in de groep en wordt de bestaande hiërarchie compleet op zijn kop gezet: de schoonmaakster stijgt naar de top van de voedselketen omdat zij de enige is die kan koken. Ruben Östlund maakte eerder TURIST en won een Gouden Palm voor THE SQUARE.

STARS AT NOON - Claire Denis

De film speelt zich af tijdens de Nicaraguaanse revolutie in 1984 en gaat over de romance tussen een mysterieuze Engelse zakenman en een koppige Amerikaanse journaliste. Ze raken verwikkeld in een gevaarlijk labyrint van leugens en samenzweringen en worden zo gedwongen om samen het land te ontvluchten. De cast bestaat uit onder anderen Margaret Qualley (ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD, MY SALINGER YEAR), Joe Alwyn (THE FAVOURITE, CONVERSATIONS WITH FRIENDS) en Danny Ramirez (THIS IS NOT A WAR STORY).

BROKER - Hirokazu Kore-Eda

Japanse filmmeester Hirokazu Kore-eda, die in 2018 de Gouden Palm won voor SHOPLIFTERS, is terug met zijn nieuwste film BROKER. BROKER volgt een groep individuen wiens levens verstrengeld raken rondom een mysterieuze 'Baby Box', een doos die ontworpen is voor ouders die hun kind anoniem willen afstaan om door anderen verzorgd te kunnen worden.  

PLAN 75 - Hayakawa Chie

De film speelt zich af in Japan in de nabije toekomst waar een overheidsprogramma genaamd "Plan 75" senioren aanmoedigt om vrijwillig te worden geëuthanaseerd en op die manier de vergrijzende samenleving te verhelpen. De film weeft de verhalen van een oudere vrouw die niet zelfstandig kan wonen, een pragmatische Plan 75-verkoper en een jonge Filipijnse verzorger. Het is het regiedebuut van Hayakawa Chie en was geselecteerd voor het Un Certain Regard-programma van het Cannes Film Festival.

Monk and The Gun, The