Laatste Ronde
Memory

Nieuws

dinsdag 26 juli 2022

Jafar Panahi, Jean-Paul Salomé en Lars von Trier geselecteerd voor Venetië Film Festival

De films NO BEARS van Jafar Panahi, THE SITTING DUCK/LE SYNDICALISTE van Jean-Paul Salomé, en de TV-serie THE KINGDOM EXODUS van Lars von Trier behoren tot de officiële selectie van Venetië Film Festival. De 79e editie van het festival vindt plaats van 31 augustus t/m 10 september.

NO BEARS van de Iraanse filmmaker Jafar Panahi is geselecteerd voor de competitie. De film gaat over twee parallelle liefdesverhalen waarin de geliefden worden gedwarsboomd door verborgen en onvermijdelijke obstakels, de kracht van bijgeloof en machtsstructuren. De hoofdrollen worden gespeeld door Jafar Panahi, Naser Hashemi, Vahid Mobaseri, Bakhtiar Panjeei, Mina Kavani, Reza Heydari. Vorige week werd bekend dat Jafar Panahi voor zes jaar de gevangenis in moet, hij is opgepakt vanwege "het maken van propaganda tegen de Islamitische Republiek". In 2015 won hij op het filmfestival van Berlijn de Gouden Beer voor zijn film TAXI. 

THE SITTING DUCK/LE SYNDICALISTE van Jean-Paul Salomé vertelt het waargebeurde verhaal van Maureen Kearney (gespeeld door Franse steractrice Isabelle Huppert), de vakbondsleider van een Franse multinationale kerncentrale die als klokkenluider geheime deals aan het licht heeft gebracht die de Franse nucleaire sector deed opschudden. In haar eentje is zij de strijd aangegaan tegen ministers en industrieleiders om de waarheid boven tafel te krijgen, en daarmee meer dan 50.000 banen te verdedigen. Wanneer ze in haar eigen huis wordt aangevallen staat haar leven op zijn kop. Vanwege de gevoeligheid van de zaak wordt het onderzoek naar de aanval onder druk uitgevoerd. Plotseling zorgen nieuwe elementen voor twijfel bij de onderzoekers, en waar Maureen in eerste instantie als slachtoffer werd gezien, zien ze haar nu als verdachte.

De epische serie THE KINGDOM EXODUS van Lars von Trier is met het derde en tevens laatste seizoen geselecteerd voor het Out Of Competition-programma van het festival. Hiermee voltooid Lars von Trier zijn internationaal geprezen cultklassieker uit de jaren 90: het spookverhaal over een ziekenhuis dat gebouwd is op oude vervuilde vijvers in Kopenhagen, waar het kwaad overheerst en de medische wetenschap dagelijks wordt geconfronteerd met zichzelf, waar Zweden de Denen vervloeken, en waar het mysterieuze en onverklaarbare samenvloeien in een mengeling van horror en humor. De hoofdrollen worden gespeeld door o.a. Lars Mikkelsen, Niklaj Lie Kaas, Mikael Persbrandt, Tuva Novotny, met gastrollen voor David Dencik en Alexander Skarsgård.

Voor de wereldpremière in Venetië is een speciale vijf uur durende filmversie gemaakt van het derde seizoen. De eerste twee seizoenen hebben een grondige restauratie ondergaan, waardoor alle drie de seizoenen, 13 afleveringen in totaal, in hoogst mogelijke kwaliteit worden gelanceerd voor zowel oude als nieuwe fans. September Film heeft de rechten van de complete serie van THE KINGDOM EXODUS aangekocht en zal de drie seizoenen in zijn geheel naar het Nederlandse publiek brengen.

Memory