Laatste Ronde
Memory

Nieuws

vrijdag 13 januari 2017

20TH CENTURY WOMEN slotfilm IFFR 2017

International Film Festival Rotterdam (IFFR) sluit op zaterdag 4 februari zijn 46ste editie af met de Europese première van de film 20th Century Women van Mike Mills.

20th Century Women is een ontroerend en hartverwarmend portret van de vijftienjarige Jamie, die wordt opgevoed door zijn excentrieke moeder en twee jongere vrouwen. Het is een liefdesbrief aan de mensen die ons opvoeden en de jaren die ons vormen. Annette Bening
 (American Beauty) ontving voor haar glansrol als moeder van Jamie een Golden Globe-nominatie. Andere rollen zijn voor Greta Gerwig (Frances HaJackie), Elle Fanning (The Neon Demon), Billy Crudup (Spotlight) en aanstormend talent Lucas Jade Zumann. De film werd genomineerd voor een Golden Globe Award in de categorie Best Motion Picture - Musical or Comedy.

Santa Barbara, 1979. De vijftienjarige Jamie (jong talent Lucas Jade ­Zumann) groeit op bij zijn gescheiden moeder Dorothea in een groot pand waar ook verschillende huurders hun toevlucht hebben gevonden. Dorothea is 55 en duidelijk van een andere generatie, maar ze doet haar best om haar zoon te begrijpen. Hulp – ook bij de opvoeding – krijgt ze van Abbie en Julie, twee jonge vrouwen die vormend zijn voor de gevoelige, slimme Jamie. Mike Mills putte uit eigen ervaring voor dit creatief vormgegeven, humoristische en invoelende coming of age-verhaal, dat evenzeer over de drie vrouwen gaat als over puber Jamie. Zoals Beginners (2010) een film was over zijn vader, is 20th Century Women een ode aan zijn moeder. De geweldige soundtrack is nog maar één voorbeeld van Mills’ grote liefde voor geschiedenis en research. Een film als een dromerige tijdreis, uitmuntend geacteerd en emotioneel geladen.

Bekijk hier de trailer.

Festivaldirecteur Bero Beyer: “We zijn bijzonder blij met het liefdevolle als sfeervolle 20th century women als slotfilm van IFFR. Regisseur Mills schetst met humor, emotie en een tikkeltje weemoed een visuele ode aan vouwen van toen, weergaloos vertolkt door onder meer Annette Bening, en weet ons daarmee tegelijk een spiegel voor het houden van de huidige tijd.”

Filmmaker Mike Mills (1966, Verenigde Staten) richtte in 1996 samen met Roman Coppola het productiebedrijf The Directors Bureau op. Veel van zijn korte films en documentaires zijn vertoond op IFFR. Mills is ook grafisch ontwerper, fotograaf en regisseur van reclames en muziekvideo's. Hij maakte muziekvideo's en ontwierp platenhoezen voor artiesten als Air, Yoko Ono en Pulp. Met Thumbsucker (2005) maakte hij zijn speelfilmdebuut als regisseur. In 2010 volgde Beginners, goed voor een Oscar voor acteur Christopher Plummer. 20th Century Women (2016) is Mills’ derde speelfilm. 

20th Century Women sluit op zaterdag 4 februari de 46ste editie van International Film Festival Rotterdam af. De Europese première vindt plaats in De Doelen in Rotterdam.

De film is vanaf 20 april landelijk te zien in de bioscoop.

Monk and The Gun, The