Laatste Ronde
Memory

Nieuws

donderdag 7 oktober 2021

Koen Mortier start met opnames boekverfilming SKUNK

Regisseur Koen Mortier (Engel, 22 Mei, Ex Drummer) start 18 oktober met de filmopnames van SKUNK, naar het gelijknamige en op waarheid gebaseerde boek van Geert Taghon. Hoofdrollen zijn onder meer voor Thibaud Dooms, Natali Broods (Over Water), Boris van Severen (Baptiste), Dirk Roofthooft (De Bende van Jan de Lichte), Sarah van Deursen (De Ideale Wereld), Colin H. van Eeckhout (Amenra), Janne Desmet (Albatros) en Dolores Bouckaert (De Dag). De opnames vinden plaats in Vlaanderen en Wallonië.

SKUNK vertelt het verhaal van Liam, een verwaarloosde tiener in een gezin waar alcohol, geweld en seks de hoofdrol spelen. Als kind moet hij slapen in een vochtige en donkere kelder, waar hij steeds opnieuw naar dezelfde gewelddadige indianenfilm kijkt. De school waar hij voortdurend gepest wordt, wordt al snel ingeruild voor een gesloten instelling. Daar kent Liam allesbehalve een rooskleurig bestaan. Het leven is er bikkelhard en ook al vindt hij troost bij zijn begeleiders, een nieuwe vriend en de paarden van de instelling, toch blijft het verleden hem achtervolgen...

Regisseur Koen Mortier is onder andere bekend van Engel, gebaseerd op het boek Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst en de explosieve thriller 22 Mei. Zijn debuut Ex Drummer is eveneens een verfilming, naar het gelijknamige boek van Herman Brusselmans. 

SKUNK is voor mij een verhaal dat urgent is en verteld móét worden. Als dit verhaal maar één persoon die misbruikt is kan bekeren of de vele sociale werkers en tieners in moeilijke situaties kan steunen dan heeft het zijn doel bereikt. Als dit verhaal de publieke opinie en het politiek geweten wakker schudt dan zal ik een gelukkig cineast zijn." aldus Mortier.

Auteur van het boek Geert Taghon over de verfilming: "Elke jongere heeft recht op zijn verhaal. Vandaar mijn overtuiging dat het verfilmen van dit boek ook een stuk recht geeft aan al deze jongeren hun verhalen. Maar ik vreesde dat niemand dit zou durven verfilmen. Als ik er ooit aan dacht om het toch te proberen, dan dacht ik dat er maar één iemand was die het zou doen en dat was Koen Mortier."

Geert Taghon, de schrijver, heeft jarenlange ervaring als coördinator van de Patio, een gesloten instelling voor jonge delinquenten met een psychiatrische problematiek onder toezicht van de jeugdrechtbank. SKUNK wordt ook gebruikt als studiemateriaal voor mensen die iets in deze sector willen betekenen en/of begeleider willen worden van delinquente jongeren. Het is begin 2019 opnieuw uitgebracht vanwege de grote vraag uit de sociale sector. Taghons boek is een samenraapsel van verschillende, reële, anonieme verhalen van jongeren die bij hem in behandeling waren.
 
SKUNK is een productie van Eurydice Gysel en Koen Mortier voor CZAR Film in coproductie met BALDR Film. De film komt tot stand met steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur Jan Jambon, het Nederlands Filmfonds en Streamz en werd mede mogelijk gemaakt door BNP Paribas Fortis Film Finance dat instond voor de financiering via de Belgische Tax Shelter maatregel. 

Distributeur September Film brengt de film in 2022 uit in de bioscoop.

Monk and The Gun, The