Evil Does Not Exist
Club Zero

Nieuws

maandag 2 maart 2020

THERE IS NO EVIL wint Gouden Beer voor Beste Film, Zilveren Beer gaat naar EFFACER L'HISTORIQUE

De Iraanse film THERE IS NO EVIL van Mohammad Rasoulof heeft dit weekend de Gouden Beer voor Beste Film gewonnen op het Filmfestival in Berlijn. In zijn film onderzoekt Rasoulof de morele dilemma's van hen die de doodstraf moeten voltrekken en de gevolgen voor hen en hun omgeving als ze die taak weigeren. Mohammad Rasoulof, een bekend criticus van het Iraanse regime, kon de prijs zelf niet in ontvangst nemen: het is hem sinds 2017 verboden zijn thuisland nog te verlaten. Bovendien heeft hij van de autoriteiten een levenslang verbod gekregen voor het maken van films. THERE IS NO EVIL is dan ook in het geheim opgenomen.

Het droogkomedische Franse EFFACER L'HISTORIQUE van regisseurs Benoît Delépine en Gustave Kervern won een Zilveren Beer Award. De film gaat over het leven van drie buren die wonen in een verkaveling in de buitenwijk van een provinciestad en elk op hun manier worstelen ze met de gevolgen van de digitalisering.

De Duits/Nederlandse coproductie BERLIN ALEXANDERPLATZ van Burhan Qurbani met een rol van Nils Verkooijen, ging tijdens het festival in wereldpremière als één van de competitiefilms. BERLIN ALEXANDERPLATZ is een hedendaagse interpretatie van Alfred Döblins wereldberoemde boek. De film vertelt het verhaal van vluchteling Francis (Guinea-Bissau) die probeert een eerlijk leven te leiden in Berlijn, maar door zijn status als illegale vluchteling blijkt het praktisch onmogelijk. Francis valt in de handen van manipulator en drugsdealer Reinhold en transformeert langzaam in Franz, een crimineel tegen beter weten in.

Zowel THERE IS NO EVILEFFACER L'HISTORIQUE en BERLIN ALEXANDERPLATZ zijn later dit jaar te zien in de Belgische filmtheaters. 

Daarnaast zijn de volgende films tijdens het festival aangekocht:

MINARI van Lee Isaac Chung. MINARI won zowel de Grand Jury Price en Publieksprijs op Sundance.

SHIRLEY van Josephine Decker. De film ging in première op Sundance. De hoofdrollen zijn voor Elisabeth Moss (THE HANDMAID'S TALE), Michael Stuhlbarg (CALL ME BY YOUR NAME), Odessa Young en Logan Lerman (THE PERKS OF BEING A WALLFLOWER)

THE STORY OF MY WIFE van Ildiko Enyedi, regisseur van Gouden Beer-winnaar ON BODY AND SOUL, met hoofdrollen voor Léa Seydoux en Gijs Naber.

ETÉ 85 van François Ozon.

OFFICIAL COMPETITION van Mariano Cohn en Gastón Duprat, met hoofdrollen voor Penelope Cruz en Antonio Banderas.

Evil Does Not Exist